Japon

Hoe zich verplaatsen in Kioto?

kioTo

In tegenstelling tot de meeste Japanse steden, zijn de straten in Kioto loodrecht op elkaar aangelegd volgens het schaakbordpatroon. De belangrijkste noord-zuid assen dragen een naam (bv: Kawaramachi Avenue) en de straten die deze kruisen in oost-westelijke richting hebben een nummer (bv. Shijo Avenue, hetzij nummer 4) waardoor je je gemakkelijk kan oriënteren, net zoals in Manhattan.

Hieronder volgen enkele tips om je met gemak in Kioto te verplaatsen.

MET DE TAXI

Kioto met de taxi
In Kioto vind je heel veel taxi's, ze zijn op ieder uur van de dag op elke straathoek te vinden. Een taxi met een rood licht ter hoogte van het stuur is vrij, het groene of blauwe licht duidt op een bezette taxi.

De tarieven van de verschillende maatschappijen zijn min of meer gelijk (ongeveer 640 yen voor de eerste 2 km), de taxibedrijven MK en Yasaka, herkenbaar door een klavertje, zijn echter iets voordeliger. Een rit van het station van Kioto naar Gion kost ongeveer 1,100 yen, een rit van Gion naar het zilveren paviljoen kost 1,300 yen en 2,000 yen naar het gouden paviljoen.

Praktische info: een adres is niet altijd duidelijke informatie voor een taxichauffeur. Het is gemakkelijker om geografische informatie te geven zoals de naam van een kruispunt of eenbekend restaurant. De deuren van de auto gaan automatisch open, je hoeft deze dus niet zelf te openen.

MET DE BUS

Kyoto Met de bus
Kioto beschikt over een uitstekend busnetwerk wat het gemakkelijk maakt om de vier uithoeken van de stad te bereiken. De bussen rijden normaal van 6 uur tot 22.30 uur. Stap op de bus via de deur in het midden of achteraan, afstappen gebeurt via de deur vooraan. Betaal het traject bij het afstappen.

Er is een vast tarief voor de hele stad (behalve voor Arashiyama) van 230 yen (120 yen voor kinderen van 6 tot 12 jaar). Beschik je niet over het exacte bedrag, dan kan je geld wisselen via de automaat naast de chauffeur.

De 'City Bus All-day Pass' kost 500 yen (halve prijs voor kinderen) en is verkrijgbaar via de ticketverdelers in de metrostations of rechtstreeks bij de buschauffeur. Met deze pas kan je met de bus een hele dag vrij reizen binnen een bepaalde stadszone.

MET DE METRO

Kioto met de metro
Het metronetwerk van Kioto bestaat uit twee lijnen: de KARASUMA-lijn gaat van noord naar zuid, en de TOZAI-lijn gaat van oost naar west. De lijnen kruisen elkaar in het Karasuma Oike station.

De ticketprijs schommelt naargelang de bestemming tussen 210 en 350 yen voor volwassenen en tussen 110 en 180 yen voor kinderen.

Een netwerk met slechts 2 lijnen kan vrij beperkt lijken voor een stad als Kioto en de metro is niet het meest geschikte vervoermiddel voor een stadsbezoek, tenzij men zich beperkt tot de toeristische sites nabij het centrum zoals het keizerlijk paleis, het mangamuseum of het Nijo kasteel.

Opmerking: de JR Pass is niet geldig voor de metro van Kioto.

MET DE TREIN

Kioto met de trein
De Shinkansen komt aan in het JR station van Kioto. Vandaaruit vertrekken andere JR treinen zoals de Sagano die je naar de Arashiyamawijk brengt en de Nara die zuidwaarts gaat en je naar de tempels van Fushimi Inari en Byodoin brengt.

De privemaatschappijen aanvaarden geen JR Pass en hebben geen verbinding met het JR station van Kioto. Het kan echter wel een
interessant alternatief zijn om je te verplaatsen. 

  • De Hankyu, die Kioto met Osaka verbindt, vertrekt vanuit Kawaramachi Shijo in het centrum en gaat richting Villa Katsura (10 minuten - 190 yen), vlakbij Saiho-ji (de mostuin) en de Arashiyamawijk (20 minuten - 220 yen). 
  • De Keihatrein die vertrekt uit Demachiyanagi en de Kamo rivier volgt, leidt naar het oostelijke deel van Kioto en is een alternatief voor de JR Nara om de tempel Fushimi Inari te bereiken. 

TE VOET OF MET DE FIETS

Kioto te voet of met de fiets
Het toenemende aantal fietsverhuurders van de voorbije jaren is een duidelijk signaal dat de fiets het meest geschikte vervoermiddel is om Kioto op je eigen ritme te verkennen. Kioto is bijna volledig vlak, dit maakt het dus extra gemakkelijk.

In het noordoosten van Kyoto is een fietsverhuurbedrijf met interessante tarieven, Carillon, ( 500 yen voor-en namiddag, 750 yen voor 24 uur, 2000 yen per week en 2500 yen voor 2 weken).

Aandacht, het is verboden te parkeren in de straat langs de stations en in het centrum. Verschillende malen per week haalt de fietspolitie er fietsen weg. Parkeer je fiets in de fietsparkeerplaatsen (150 yen voor 8 uur).

Wandelaars voorzien van goede schoenen kunnen zonder veel moeite het oostelijke deel en het centrum verkennen.

Voor meer informatie over de dagpassen, raadpleeg de site van de stad Kioto.
Japan Rail Pass Van € 234
Kansai Pass Van € 18
Kyushu Pass Van € 116
Shikoku Pass Van € 68
West Pass Van € 151
Hokkaido Pass Van € 132
Central Pass Van € 108
East Pass Van € 204
Coronavirus - Hoe kunt u uw bestelling annuleren?

Uw bestelling van de Japan Rail Pass en van andere producten annuleren
Coronavirus - Annuleringsvoorwaarden

Annuleringsvoorwaarden en -kosten per product voor terugbetaling.
Hoe kan ik me in Tokio verplaatsen?

Tokyo, met zijn 13 miljoen inwoners, is één van de meest bevolkte hoofdsteden ter wereld en strekt zich uit over 90 km oost-west...